HTML

Álmos Bulcsú naplója

Friss topikok

  • emmamam: Höhö... Na, de a te Őd mit kezd majd, a 2 gyönyörű csajsziddal... Illetve azok lovagjaiv... (2012.07.04. 11:09) Variációk egy cumisüvegre
  • dzsu: Egyem meg, a kis sármőr! (2012.06.28. 22:19) Ahova a király is gyalog...
  • Barackbaba: Köszönjük! :) (2012.06.28. 08:46) Egyéves
  • dzsu: Tényleg zabálnivaló, de nagyon. Biztos behoz mindent. :) (2012.04.17. 18:14) Lemaradva
  • dzsu: Bármilyen közhelyesen is hangzik, hihetetlen gyorsan nő! Mindig rácsodálkozom. :) (2012.02.26. 22:55) Képek, képek és képek...

Címkék

10 (1) 11 (1) 12 (1) 12hét (2) 13hét (1) 14hét (1) 15hét (1) 16. (1) 17. (1) 19hét (1) 21 (1) 26 (1) 5 (1) 5. (1) 6. (1) 7. (1) 7.hét (1) 8. (1) 9 (2) álmos (3) baba (3) babahír (1) babavárás (1) Bulcsú (1) elmélkedés (1) elso (1) eredmény (1) eredmények (1) érzések (5) ezmegamaz (1) fejlődés (11) fiúlány (1) genetikai (1) helyzetjelentés (1) hét (12) időpont (1) ijedtség (1) izgalom (1) kép (5) képek (1) közérzet (1) labor (2) nap (1) név (1) névválasztás (1) oltás (1) orvos (1) Pécs (1) pocak (3) Problémák (1) ruhŕk (1) testvérek (1) trimeszter (1) tünetek (1) UH (3) változások (1) várakozás (2) védőnő (1) videó (1) vizsgálat (3) vizsgálatok (1) zene (1) Címkefelhő

A 11. hét

2010.11.27. 07:49 emmamama

 

A BABA 

Ismerje meg szívdobogását. Kicsinye szíve már hetek óta vadul ver, de csak nemrég vált hallhatóvá, így az orvos, illetve a szülésznő meghallgathatja azt speciális Doppler hallgató készülékkel. Ön is hallhatja! A magzat szíve kétszer olyan gyorsan ver, mint az Öné, percenként 120-140-et dobban. (Ne aggódjon, ha szülésznője még nem találja a szívhangot. Lehetséges, hogy a magzat pozíciója tompítja a hangot.) Sok más nőhöz hasonlóan, kicsinye gyors szívdobogása valószínűleg az Ön esetében is a terhesgondozás kedvenc részévé válik. A szívverés tökéletesedése mellett a múlt hónapban kialakult a szív megfelelő négykamrás szerkezete, habár néhány válaszfal végleges kialakulása csak a születés után történik meg.

Megvan a bőr is. Az elmúlt néhány hét során a magzat testén finom bőrréteg jelent meg. Most kialakul az a specializálódott réteg, amelyből később kifejlődnek az ujj- és lábujj körmök.

Méretvétel. Kicsinye elég sokat nőtt múlt hét óta-a fejtető-fenék hosszúság már 5 cm felett van. A magzat feje egyedül majdnem a test hosszának felét teszi ki, ebből is látható, milyen gyorsan nő az agy. Már készül a kis zseni!

Saját tenger. A magzat a védelmet nyújtó magzatvízben lebeg; lenyeli, feldolgozza, és kiüríti ezt a folyadékot. A felül látható köldökzsinór a méhlepényhez kapcsolódik, és biztosítja a magzat számára szükséges, összes tápanyagot.

A MAMA

Muszáj megennie. Bizonyos szakértők véleménye szerint, amikor megkíván valamit, teste tájékoztatja Önt szükségleteiről. Mások nem értenek egyet ezzel. Valójában senki nem tudja, hogy miért jelentkezik a kívánósság a várandósság idején, azonban nem kérdéses, hogy bizonyos ponton majdnem minden várandós nő vágyik bizonyos ételek után. Nem tanácsos rabszolgaként követnie teste vágyait, azonban ne hagyja figyelmen kívül ezeket, különösen, ha valamilyen egészséges ételre vágyik.

Babanövesztő „C". Várandóssága idején napi 80-100 milligramm C vitaminra van szüksége. A C-vitamin elősegíti az új magzati sejtek felépítését, valamint az egészséges csontok és fogak kialakulását. Ha narancsra vágyik, két legyet üt egy csapásra. A narancs, illetve egyéb citrusfélék fogyasztásával könnyen kielégítheti napi C-vitamin igényét. Többek között az eper és a brokkoli is kiváló forrást jelent. A tápanyagban gazdag ételekre vonatkozó, további információkért kattintson ide.

Rh teszt. Az első terhesgondozáson nőgyógyásza vagy védőnője számos vérvizsgálatot végez. Ezek egyikével megállapítható, hogy az Ön vörösvérsejtjein megtalálható-e a Rhesus (Rh) faktor elnevezésű, speciális fehérje. Aggodalomra az ad okot, ha Ön Rh-negatív, az apa pedig Rh-pozitív, ekkor ugyanis meg van az esélye, hogy gyermeke Rh-pozitív lesz. Ebben az esetben előfordulhat, hogy szervezete antitesteket termel a magzat Rh-pozitív vére ellen, és ez súlyos egészségügyi következményekkel jár kicsinye számára. Ezt megelőzendő - nőgyógyásza döntése alapján - kaphat egy anti-D anyagot tartalmazó injekciót, amennyiben terhessége során bármilyen súlyos vérzés lép fel. Ez semlegesíti a baba, az Ön keringését esetlegesen keresztező vörösvérsejtjeit. Amennyiben babája Rh pozitív, a szülés után is kap egy adagot a jövőbeni terhességek védelme céljából. Néhány esetben kiegészítő vizsgálatok, illetve kezelés lehet szükséges, talán a várandósság egy korábbi szakaszában. Amennyiben Ön Rh-negatív, vetélés estén is szüksége lesz anti-D injekcióra.

A szakértő tanácsa. Ha Ön rendszeresen napozik szoláriumban van természetes napfényben, kétszer is gondolja ezt meg a várandósság idején. „Legalábbis egy tanulmány szerint, a várandósság idején a huzamos UV fény az anyában folsavhiányt okozhat" - mondja Dr. Elaine Zwelling. A folsav kulcsfontosságú tápanyag a magzati gerincvelő rendellenességek megelőzésében.

(Forrás: Pampers.hu)

4 komment

Címkék: hét fejlődés 11

A bejegyzés trackback címe:

https://almosnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr26071546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszemiszom 2010.11.29. 11:51:23

De jó, hogy leírtad! :) ..pedig nem is volt nálunk olyan régen! :D 10-11 éve.. ;)

eszemiszom 2010.11.29. 11:56:38

én nagyon drukkolok neked/tek Emma! Annyi sokcar történik! Vigyázz rá, növeszdgesd! :D Emlékszem, mikor kérdezgették: fiú, lány? Józsi mindig azt mondta: - Legyen szép mint az anyja és okos mint az apja! :D

emmamam 2010.11.29. 11:58:03

Bizony, én is pont ettől a sok cartól félek... Józsi... %lol%
süti beállítások módosítása